joi, 20 decembrie 2012

Lansarea calendarului ”Sălajul turistic de nota 10”


Miercuri 12 decembrie 2012, în sala ”Sălajul” a Consiliului Județean Sălaj, a avut loc evenimentul prilejuit de lansarea calendarului ”Sălajul turistic de nota 10”. Calendarul este unul din produsele finale asumate prin proiect și conține 13 poze reprezentative pentru obiectivele turistice ale județului Sălaj. Toate pozele au fost realizate de către elevii participanți la excursia itinerantă ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” ce a avut loc în perioada 4-6 septembrie 2012, în cadrul proiectului ”Descoperim Sălajul și patrimoniul mondial UNESCO”.
Editarea calendarului s-a făcut cu sprijinul consistent al Consiliului Județean Sălaj, care a finanțat în totalitate tipărirea acestuia. Calendarul se constituie într-un excelent mijloc de promovare turistică a frumuseților județului Sălaj, acesta fiind distribuit în școlile partenere: Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna, Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău precum și în instituțiile partenere. A fost de asemenea distribuit la toți cei care într-un fel sau altul au contribuit la realizarea activităților proiectului.
Fiecare pagină a calendarului conține logo-ul Consiliului Județean Sălaj, finanțatorul acestuia precum și informații legate despre obiectivul fotografiat; datele de identificare ale elevului care a realizat fotografia. Apar deasemenea denumirea școlilor partenere în acest proiect.
Astfel, pentru coperta calendarului a fost aleasă fotografia ”Gemenii” a elevului Poptelecan Ionuț de la C. T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău, realizată la Castrul Porolissum, fotografie ce a fost premiată de către Consiliul Județean Sălaj cu un aparat de fotografiat DSLR. Coperta conține și logo-ul proiectului, realizat de către partenerul nostru Cosmin Filip.




Pagina lunii ianuarie 2013, conține fotografia intitulată sugestiv ”Soare de piatră” a elevei Duma Diana de la C. T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău, realizată la Amfiteatrul din cadrul complexului Porolissum.



Luna februarie conține o frumoasă fotografie realizată la Grădina Zmeilor din comuna Bălan, fotografie intitulată ”Copacii Zmeilor” și realizată de elevul Silaghi Angelo de la Șc . Gimn. ”Gh. Lazăr” Zalău.




Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou este reprezentată în fotografia aleasă pentru luna martie 2013, realizată de eleva Borzan Camelia Maria de la Lic. Tehn. ”Octavian Goga” Jibou.




Luna aprilie este ilustrată cu o fotografie reprezentând Biserica de lemn ”Pogorârea Duhului Sfânt” din Fildu de Sus, fotografie realizată de eleva Abrudan Alina de la Lic. Tehn. ”Octavian Goga” Jibou și intitulată simplu ”Biserica”.




Pentru luna mai 2013, a fost aleasă poza reprezentând-o pe doamna Florica Criste, meșter popular din Cizer, intitulată ”Tradiție și Cultură” – fotografie realizată de către eleva Alb Denisa de la C. T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău. Fotografia a fost premiată de către redacția National Geographic România ca fiind cea mai bună fotografie din concurs.




Grădina Zmeilor este reprezentată printr-o poză semnată Duma Diana de la C. T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău, fotografie intitulată ”Măreție și verdeață”. Aceasta ilustrează luna iunie 2013 a calendarului.




Patrimoniul imaterial al județului Sălaj este reprezentat în calendar, printr-o imagine de la Muzeul ”Ligia Bodea” din Iaz, intitulată ”Vase cu tradiție” – aparținând elevei Duma Diana de la C. T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău. Această fotografie ilustrează pagina aferentă lunii iulie 2013.




Luna august este ilustrată cu o fotografie a elevului Tripon Marian Radu de la C. T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău, intitulată ”Drumul de piatră te duce la poartă”, ce reprezintă Mănăstirea Strâmba. Fotografia a fost premiată de către starețul mănăstirii, părintele arhimandrit Grighentie Oțelea cu o excursie în Israel.




Castrul Roman de la Porolissum este reprezentat pe luna septembrie cu o fotografie a elevei Ghiurco Iulia de la Șc . Gimn. ”Gh. Lazăr” Zalău. Fotografia este intitulată simplu ”Castrul Roman”.




Obiectivul de la Tusa-Izvoarele Barcăului este reprezentat în calendar (luna octombrie) printr-o fotografie realizată de elevul Boda Patrick-Ruben de la Lic. Tehn. ”Cserey-Goga” Crasna, fotografie intitulată ”Cascadă-n miniatură”.




Biserica Reformată Crasna ilustrează pagina din calendar aferentă lunii noiembrie. Fotografia intitulată ”Turnul alb” aparține elevului Erdei Antoniu de la Șc. Gimn. ”Gh. Lazăr” Zalău.




Ultima filă a calendarului, cea aferentă lunii decembrie 2013, este ilustrată de o fotografie realizată la Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Fildu de Sus. Fotografia, intitulată ”Biserica de lemn”, aparține elevului Flore Alex de la Șc. Gimn. ”Gh. Lazăr” Zalău.




La eveniment au participat directori, profesori şi elevi de la şcolile partenere din Zalău precum şi directorul Liceului Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna; reprezentanţi ai instituţiilor partenere; reprezentanţi ai presei locale. 











Întâlnirea a fost prezidată de către domnul Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj. 


Mulțumim Consiliului Județean Sălaj pentru sprijinul oferit în editarea calendarului. Mulțumim Tipografiei Tehno-Print Zalău pentru calitatea lucrării. Mulțumim tuturor elevilor a căror fotografii ilustrează acest calendar.


Mulţumim reprezentanţilor mass-media pentru promovarea evenimentului:


13 decembrie 2012, Magazin Sălăjean


13 decembrie 2012, Sălăjeanul TV


14 decembrie 2012, Sălăjeanul


17 decembrie 2012, Graiul Sălajului



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu